Vad är bohag?
Bohag är ett annat ord för hushållsinventarier eller möbler och utrustning som används i en bostad. Det inkluderar saker som soffor, bord, stolar, sängar, garderober, köksredskap, vitvaror och föremål som används för att inreda och utrusta ett hem eller en lägenhet.
Termen används ofta i juridiska sammanhang för att beskriva egendom som en person äger och kan inkludera tillgångar som ingår i en bodelning vid en skilsmässa eller separation.
Bohagstermen kan också inkludera gemensamma tillgångar som samborna har förvärvat under samboförhållandet och som är avsedda för gemensamt bruk, såsom en bil eller en båt. Även bostadegendom, till exempel ett gemensamt hus kan innefattas.
Det är viktigt att notera att vad som räknas som inventarier kan variera mellan olika länder och rättsordningar, och det kan finnas olika regler för hur bohaget fördelas vid en eventuell bodelning efter samboförhållandets upphörande.
Är det samma sak som egendom?
Det är inte exakt samma sak, även om det finns överlappningar mellan begreppen.
Egendom är en bredare term som inkluderar allt som en person äger, till exempel fastigheter, aktier, kontanter, bil och övriga tillgångar.
Bohagtermen är en mer specifik så att säga och används för att beskriva lösa föremål som används för att inreda och utrusta en bostad eller ett hem, såsom möbler, köksredskap och hushållsapparater.
Det kan ses som en kategori av egendom, eftersom det är en del av en persons ägande som vanligtvis är inriktad på det personliga och privata området, snarare än på företag eller investeringar.
Egendom kan också vara fast egendom i form av hus och mark, finansiella tillgångar som aktier och obligationer, men också immateriell egendom som varumärken och patent.
Vem äger vad?
I ett samboförhållande kan man äga egendom gemensamt eller var för sig, så kallad enskild egendom.
Detta kallas för samboegendom och ska inte förväxlas med giftorättsgods som har med äktenskap att göra.
Med gemensam samboegendom menas sådant som har gemensamt har förvärvats under samborelationen.
Med enskild samboegendom menas sådant som man var för sig har tagit med sig in i samboförhållandet eller sånt som man ärvt, där det klart och tydligt framgår att man är rättmätig ägare av bostaden eller bohaget. Det är vanligt att den enskilda egendomen skyddas i andra juridiska avtal som äktenskapsförord eller testamenten.
Det är alltså inte så att inventarier som ägs av den ene automatiskt också ägs den andre.
Vid en eventuell bodelning efter att samboförhållandet har upphört kommer den gemensamma samboegendomen att delas lika mellan domm och den enskilda egendomen behålls av den som står som ägare för den i fråga.
Det är viktigt att notera att bohagsreglerna och bodelning i ett samboförhållande kan variera mellan länder och rättsordningar. I sambolagen går det att läsa mer om vad som gäller ifall man inte har avtalat något skriftligt om vad som ska hända med bostad och inventarier ifall man väljer att gå skilda vägar.
Vad är enskilt bohag?
I ett samboförhållande är det saker och sånt som en sambo äger och har rätt att behålla efter att samboförhållandet har upphört.
Exempel på enskilda ägodelar i ett samboförhållande kan vara:
- Sådant som en sambo ägde innan samboförhållandet inleddes.
- Egendom som en sambo fått i gåva eller arv under samboförhållandet och som är villkorat som enskild egendom.
- Pengar eller tillgångar som en sambo fått som skadestånd eller för en personskada.
Notera att det är upp till varje sambo att bevisa vad som är enskilt bohag vid en eventuell bodelning efter att samboförhållandet har upphört. Det är därför viktigt att dokumentera och hålla reda på vilken egendom som är enskild under samboförhållandet.
Detta händer när samboförhållandet upphör
När ett samboförhållande upphör, är det vanligt att man ska genomgå en bodelning där de fördelar de gemensamma tillgångarna mellan dem.
Vad som händer med bohaget vid en bodelning beror på de gällande reglerna i den aktuella rättsordningen, samt på omständigheterna i varje enskilt fall. I vissa länder som Sverige, kan det finnas regler för fördelning av samboegendom vid en bodelning.
Om man inte kan komma överens om hur fördelningen ska ske, kan en domstol behöva avgöra frågan. Domstolen kan då ta hänsyn till faktorer som hur länge samboförhållandet varade, vilka bidrag samborna har gjort till hushållet och till bohagsförvärv, samt vilka behov och möjligheter man har till bohagsanskaffning i framtiden.
I vissa fall kan samborna också komma överens om att en av dem ska få behålla vissa tillgångar, utan att det ska ingå i bodelningen. Detta kan ske genom att de ingår avtal om fördelningen eller genom att en av samborna köper ut den andre sambon från vissa tillgångar och ägodelar.
Sambolagen och bodelning
Sambolagen är en svensk lag som reglerar ekonomiska förhållanden mellan sambor.
Lagen säger att varje sambo har rätt till sin egen egendom och att sånt som införskaffas under samboförhållandet ägs gemensamt av samborna, såvida inget annat framkommer som påvisar enskild egenom i fråga.
Om samboförhållandet upphör genom separation eller dödsfall ska en bodelning genomföras. Vid bortgång kan dock andra lagar gälla över sambolag och samboavtal som exempelvis testamente.
En bodelning innebär att samboegendomen ska delas upp mellan samborna. Samboegendom omfattar sådant som ägs gemensamt av respektive vid upphörandet av samboförhållandet.
Enskilt ägda föremål och enskild egendom, det vill säga sådant som en sambo ägde innan samboförhållandet inleddes eller som skänkts eller ärvts med villkor om enskildhet, räknas inte som samboegendom och behöver inte delas vid en bodelning.
Sambolagen ger också sambor möjlighet att upprätta ett samboavtal där man kan avtala om hur enskilda ägodelar och samboegendom ska fördelas vid en eventuell bodelning eller vid samboförhållandets upphörande.
Exempel på vad det inte är
Vad som inte räknas som bohag i ett samboförhållande kan variera beroende på vilken rättsordning som gäller.
Här är ett par exempel på vad som kan räknas som enskild egendom och därmed inte som bohagsinventarier:
-
Egendom som en sambo hade innan samboförhållandet inleddes, såsom personliga tillhörigheter, möbler och tillgångar som var i ens ägo före förhållandet.
-
Sådant som en sambo har fått i gåva eller genom arv, under förutsättning att det inte har använts för gemensamma behov under en längre tid eller många antal gånger.
-
Egendom som har skaffats med medel som en sambo har ärvt eller fått som gåva, under förutsättning att medlen inte har använts för gemensamma behov.
-
Sådant som en sambo har förvärvat genom enskild egendom eller arv, till exempel aktier i ett företag eller fastigheter, under förutsättning att de inte har använts för gemensamma behov.
Det är viktigt att notera att reglerna om vad som räknas som inventarier och enskild egendom kan variera mellan olika rättsordningar och att det kan finnas undantag eller särskilda omständigheter som påverkar fördelningen.
Det kan därför vara viktigt att söka juridisk rådgivning om man är osäker på hur fördelningen av tillgångar ska ske vid en bodelning efter att ett samboförhållande har upphört.
Andra inlägg
- Förenklad bodelning mellan sambor
- Samboavtal hus - detta gäller 2023
- Vad händer med bostadsrätten efter separation?
- Anna och Micke ska bli sambor
- När gäller sambolagen?
- Olika kontantinsatser vid köp av bostad
- Skriva sambovtal själv
- Steg-för-steg-guide för samboavtal online
- Bibehåll en bra relation efter samboförhållandet