Olika kontantinsatser vid köp av bostad
När sambor har bestämt sig för att flytta ihop kan dom skaffa en gemensam bostad. De kan ha bott i var sin lägenhet tidigare och nu vill de ha en gemensam bostad som de äger tillsammans.
Så här går det till att skaffa gemensamt boende
Bestämma boendetyp
Det första att börja med när man ska skaffa ett gemensamt boende blir bestämma vilken typ av boende man vill köpa. Många föredrar en villa eller att bo i ett radhus eller i en lägenhet.
Välja ut intressanta områden
Sedan brukar val av område vara det som man väljer ut därnäst och boenden som är till salu i området och som passar ens budget.
Ansöka om bolån
När sambor har hittat en bostad som de är intresserade av kan de ansöka om ett bolån ihop och bestämma hur de vill fördela kontantinsatsen, som kan vara 10-20% av bostadens värde.
Bestämma hur utgifter och kostnader ska hanteras
De kan också diskutera hur de vill fördela övriga kostnader som är relaterade till bostaden, t.ex. amorteringar, räntor, driftskostnader och underhåll.
Genomföra köpet
När sambor har kommit överens om alla detaljer och köpt bostaden tillsammans blir de gemensamma ägare av fastigheten.
Införskaffa bohag
De kan då börja bo ihop i sitt nya gemensamma hem och börja anskaffa gemensamt bohag.
Fördelning av kontantinsats vid bostadsköp i samboförhållande
När två sambor köper en bostad tillsammans finns det flertalet alternativ hur kontantinsatsen kan fördelas mellan dem:
-
50/50: Båda delar lika på kontantinsatsen och betala 50% vardera. Detta är det vanligaste sättet att fördela kontantinsatsen mellan två sambor som köper ett hus eller lägenhet tillsammans.
-
Annan fördelning: Om man har olika inkomster eller tillgångar kan de välja att fördela kontantinsatsen på ett annat sätt, t.ex. 60/40 eller 70/30. Detta kan vara lämpligt om en av samborna har mer pengar eller om en av de båda kommer att betala mer för tillkommande kostnader som är relaterade till bostaden.
-
En person betalar hela kontantinsatsen: Det är också möjligt att en av sambosarna betalar hela kontantinsatsen själv. Detta kan passande om den ena personen har mer pengar eller om den andra personen inte kan bidra till kontantinsatsen.
Det är viktigt att komma ihåg att den som betalar kontantinsatsen också kommer att ha en större andel av ägandet av bostaden.
Om sambosarna t.ex. köper en bostad för 2 miljoner kronor och en person betalar hela kontantinsatsen på 400 000 kronor, kommer den personen att ha en större andel av ägandet av bostaden än den andra personen.
Detta kan vara något som behöver diskuteras och beaktas innan en fördelning av kontantinsatsen beslutas.
Vad räknas som bostad i ett samboförhållande?
Bostaden i ett samboförhållande kan vara en lägenhet, ett hus eller någon annan form av fastighet där samborna bor i. Det kan också vara en andel i en bostadsrättsförening eller en kooperativ hyresrätt.
För att en fastighet ska anses vara en bostad i ett samboförhållande måste den vara bådas gemensamma, där de bor tillsammans och har sin huvudsakliga vistelseort.
Man ska också vara stadigvarande, vilket sambos blir om man har gemensamma barn eller har bott ihop i minst 6 månader i det gemensamma huset eller lägenheten.
En fastighet som samägs, men som inte används som sitt gemensamma boende, anses inte vara en bostad i samboförhållandet.
Tänk på att den gemensamma bostaden kan vara den enda fastigheten som räknas som bostad i samboförhållandet. Om en av samborna t.ex. äger en annan fastighet som inte används som deras gemensamma boende, anses den inte vara en del av samboförhållandets bostadsinventarier.
Det är också viktigt att komma ihåg att om ett samboförhållande upplöses, kan den gemensamma bostaden vara föremål för en bodelning där den ekonomiska fördelningen av egendom och skulder mellan sambos regleras enligt sambolagen, såvida inget annat finns avtalat mellan parterna, till exempel ett samboavtal.
Vid köp av samägt boende gäller sambolagen
Sambolagen gäller vid gemensamt köp av bostad mellan samboende. Lagen innefattar pargrafer i form av bestämmelser för hur den gemensamma bostaden och annan gemensam egendom ska delas om samboförhållandet upphör genom separation eller dödsfall.
Enligt sambolagen har samboende inte automatiskt samma rättigheter och skyldigheter som gifta par. Istället gäller vad som avtalats sinsemellan i sambolagsavtalet eller vad som framkommer av omständigheterna.
Vid gemensamt köp av samägt boende är det vanligt att samborna upprättar ett samboavtal som reglerar vad som ska hända med bostaden och annan gemensam egendom om samboförhållandet upphör.
Om man inte har upprättat ett sådant avtal, gäller sambolagens regler för bodelning och fördelning av gemensam egendom vid upplösning av samboförhållandet.
Enligt sambolagen ska samboende vid upplösning av samboförhållandet genom separation eller dödsfall fördela sin gemensamma bostad och annan gemensam egendom lika mellan sig, om inte annat avtalats i samboavtalet.
Det innebär att om man har köpt bostaden tillsammans och betalat lika mycket för den, så har de också lika rättigheter till den vid en eventuell bodelning.
Vid en eventuell bodelning av den gemensamma bostaden kan möjlighet att köpa ut varandra om den som ska köpas ut vill sälja sin andel.
Om man inte kommer överens om en fördelning av den gemensamma bostaden vid upplösningen av samboförhållandet kan domstolen besluta om försäljning av bostaden och fördelning av försäljningslikviden.
Bestäm själva vad som ska gälla med samboavtal
Ja, det är vanligt och rekommenderat att sambos upprättar ett samboavtal vid gemensamt köp av bostad.
Ett samboavtal kan reglera vad som ska hända med bostaden och annan gemensam egendom om samboförhållandet upphör genom separation eller dödsfall.
Ett samboavtal kan innehålla olika bestämmelser som exempelvis:
- Hur bostaden ska fördelas vid upplösning av samboförhållandet
- Vilken av sambosarna som har rätt att bo kvar i bostaden efter en eventuell separation
- Hur en eventuell köpeskilling vid försäljning av bostaden ska delas upp mellan samborna
- Vilka kostnader som ska fördelas mellan samborna och hur detta ska ske
- Vilken egendom som ska anses vara gemensam och vilken egendom som ska anses vara enskild
- Regler för underhåll och reparation av bostaden
- Bestämmelser om försäkringar, t.ex. hemförsäkring och livförsäkringar
Det är viktigt att samboavtalet är tydligt och detaljerat för att undvika missförstånd och tvister vid en eventuell separation eller dödsfall.
Det är också viktigt att båda är överens om avtalets innehåll och att de undertecknar det frivilligt och utan påtryckningar från varandra.
Ett samboavtal bör upprättas skriftligt och kan enkelt göras i en e-tjänst eller med en mall. Men om er situation är mer komplex så är rekomendationen att kontakta en juridisk expert, till exempel en advokat, för att säkerställa att det uppfyller lagens krav och att det inte innehåller oskäliga villkor.
Har ni ytterligare frågor rörande kontantinsatser eller om samboavtal i allmänhet är ni välkommen att kontakta oss.
Andra inlägg
- Förenklad bodelning mellan sambor
- Samboavtal hus - detta gäller 2023
- Vad händer med bostadsrätten efter separation?
- Anna och Micke ska bli sambor
- När gäller sambolagen?
- Skriva sambovtal själv
- Steg-för-steg-guide för samboavtal online
- Bibehåll en bra relation efter samboförhållandet
- Bohag och separation