Detta gäller när Anna och Micke ska bli sambor
När Anna och Micke blir sambor gäller sambolagen om de inte upprättar ett samboavtal. Sambolagen innebär bland annat att bostaden de ska bo i tillsammans anses vara deras gemensamma bostad och att de äger den gemensamt. Detsamma gäller för bohag.
Det innebär att om de skulle separera så ska bostaden och dess värde delas lika mellan dem, om det inte finns skriftliga avtal som säger annat. Om någon av dem har gått in med mer pengar i bostaden så kan det vara lämpligt att upprätta ett samboavtal för att reglera fördelningen vid en eventuell separation.
Enligt sambolagen har inte sambor underhållsskyldighet gentemot varandra, men de flesta väljer ändå att dela på gemensamma utgifter, såsom mat, hyra, el och vatten.
Om de köper möbler och tillbehör tillsammans anses de äga dessa tillsammans och om de skulle separera ska dessa också delas lika mellan dem, om inget annat avtalas.
Det är viktigt att notera att sambolagen inte ger samma rättigheter och skyldigheter som äktenskapslagen ger gifta par.
Så om Anna och Micke vill ha samma rättigheter och skyldigheter som gifta par kan de gifta sig eller upprätta ett samboavtal som ger dem motsvarande skydd.
Detta gäller för bostad i ett samboförhållande
Anna och Micke har bestämt sig för att bo ihop och köpa en gemensam bostad. De börjar leta efter en lägenhet eller ett hus som passar deras önskemål och budget.
Efter att ha tittat på flera bostäder hittar de till slut en lägenhet som de båda gillar och som ligger på ett bra läge med närhet till arbete och fritidsaktiviteter. De bestämmer sig för att köpa lägenheten och ansöker om ett bostadslån tillsammans.
Eftersom båda har god ekonomi och stabila inkomster blir de godkända för bostadslånet och genomför köpet.
De bestämmer sig för att dela på kostnaderna för bolånet, månadsavgiften och alla utgifter som hör till att äga en bostad tillsammans.
De är båda mycket glada över att ha hittat en gemensam bostad och ser fram emot att börja bygga sitt liv tillsammans i den nya lägenheten.
De arbetar tillsammans för att göra lägenheten till ett hem och skapar en trygg och harmonisk livsmiljö för varandra.
Läs den här artiklen om du vill veta mer om bostadsrätt och samboavtal.
När den ena äger en bostad sedan tidigare
Ett exempel med Anna och Micke skulle kunna vara att Micke äger en bostad sen tidigare som dom bestämmer sig för att flytta in i. Eftersom Micke äger lägenheten redan innan samboförhållandet, kommer lägenheten att betraktas som hans enskilda egendom.
Enligt sambolagen ska all egendom som inte är enskild delas lika vid separation. Så om man har något man äger och som man vill behålla ifall man separerar så kan man klargöra detta i ett skriftligt dokument.
Det finns dock situationer där enskild egendom är och kommer att förbli så, såvida inget annat avtalas. Till exempel om den ena sambon äger bostad innan samboförhållandet påbörjades som båda samborna bor i. Det innebär att om Anna och Micke skulle separera så skulle lägenheten fortfarande tillhöra Micke.
Enskild egendom kan också ha definerats i testamente, äktenskapsförord eller liknande juridiska skrivelser. Och då behåller man sin egendom också efter separation.
Om Anna och Micke vill att bostaden ska vara gemensam egendom kan dom som sagt upprätta ett samboavtal genom en mall eller i en e-tjänst där de reglerar vad som ska anses vara enskild egendom och vad som ska anses vara gemensam egendom. De kan också välja att köpa bostaden tillsammans och därmed äga den gemensamt.
När båda äger en bostad och ska bli sambor
Anna och Micke är båda glada över att flytta ihop och börja ett nytt kapitel i deras liv tillsammans. Innan de bestämmer sig för att leva ihop, tittar de på sina respektive boenden och konstaterar att båda bostäderna blir för små för två personer.
Anna äger en lägenhet i innerstaden och Micke äger ett litet hus på landet. Efter att ha diskuterat sina önskemål och behov, bestämmer de sig för att sälja sina befintliga bostäder och köpa ett nytt hus tillsammans.
De spenderar flera månader med att söka efter det perfekta hemmet och till slut hittar dom drömhuset som verkligen passar deras behov och ryms inom budget. De säljer sina respektive bostäder och använder pengarna för att köpa det nya huset tillsammans.
De är båda mycket nöjda med sitt beslut att sälja sina tidigare bostäder och köpa ett nytt hem tillsammans. De trivs bra i sitt nya hem och är lyckliga över att kunna börja bygga ett liv tillsammans.
I detta fall kan det vara så att den ena sambon fick mer pengar för sin bostadsförsäljning och då gäller det att bestämma sig för vad som ska gälla. Ska det framgå att en av samborna har gått in med en större andel pengar och ska ägandeförhållander fördelas därefter, eller ska det fördelas lika?
Detta gäller för bohag i samboförhållande
Anna har en lyxig soffa som hon köpte innan de flyttade ihop och Micke har en dyr TV som han också köpte innan de flyttade ihop.
Enligt sambolagen är all egendom som man tar med in i ett samboförhållande att betrakta som gemensam såvida det inte finns bevis för att det är enskild egendom. Om Anna och Micke skulle separera måste dom dela lika på soffan och tvn, så vill dom behålla ägodelarna var för sig så behöver ett samboavtal upprättas eller om det finns andra avtal som gåvobrev, testamente eller liknande där det framgår att gåvan eller egendomen ska vara enskild.
Om de vill att viss ägodelar ska vara gemensamma kan de upprätta ett samboavtal där de reglerar vad som ska anses vara gemensam egendom och hur fördelningen ska se ut vid en eventuell separation. Detta kan vara särskilt viktigt om de har gemensamma investeringar i dyra möbler eller saker som de köper tillsammans under samboförhållandet.
Bohag som köps tillsammans
Anna och Micke bestämmer sig för att köpa en ny säng tillsammans. De går till möbelaffären och väljer ut en säng som de båda vill ha och betalar för den gemensamt.
Enligt sambolagen är egendom som köps för gemensamt bruk i ett samboförhållande gemensam egendom, vilket innebär att båda parterna har lika rätt till egendomen och lika ansvar för att betala för den. Om Anna och Micke skulle separera ska de dela på värdet av den gemensamma egendomen. I det här fallet behövs alltså ingen skriftlig överenskommelse upprättas eftersom sambolagen gäller här.
Men om de vill att vissa saker ska vara enskild egendom kan de upprätta ett samboavtal där de reglerar vad som ska anses vara enskild egendom och vad som ska anses vara gemensam egendom. Detta kan vara särskilt viktigt om de har olika inkomster eller om de har särskilda föremål som de vill ha kvar som sin egen egendom vid en eventuell separation.
Vad gäller för fordon och bilar?
Ett exempel med Anna och Micke gällande fordon kan vara att de köper en bil tillsammans som de sedan använder i sin gemensamma vardag. Enligt sambolagen anses de äga bilen tillsammans och om de skulle separera ska bilen och dess värde delas lika mellan dem, om de inte har avtalat om något annat.
Om exempelvis Anna har betalat mer för bilen kan det vara lämpligt att de faktiskt upprättar ett samboavtal där de reglerar vem som äger bilen och hur fördelningen ska se ut vid en eventuell separation. Det blir extra relevant i och med att endast en person kan stå som ägare på ett fordon.
Det är också viktigt att notera att om de finansierar bilen med ett lån så är de tillsammans ansvariga för att betala tillbaka lånet oavsett vem som faktiskt använder bilen mest.
När den ena i samboförhållandet betalar löpande utgifter
Låt oss säga att Micke har betalat alla räkningar då han har haft högre inkomst än Anna och därför har stått för alla gemensamma kostnader, inklusive hyra, el, mat och andra räkningar.
Enligt sambolagen är det vanligtvis så att båda parterna delar på de gemensamma kostnaderna oavsett vem som tjänar mest. Om Micke vill ha kompensation för att ha betalat alla räkningar kan de upprätta ett samboavtal där de reglerar att han har rätt till en viss del av deras gemensamma tillgångar som en kompensation för hans högre utgifter.
Det är viktigt att notera att om de inte har ett samboavtal och Micke har betalat alla räkningar så kan det påverka fördelningen vid en eventuell separation, men det är upp till varje enskild situation att bedömas av domstolen om det inte finns något avtal mellan parterna.
Detta gäller för besparningar på bankkonton eller liknande
Ett exempel med Anna och Micke gäller i det här fallet Annas sparkonto på banken som hon sparar pengar på varje månad och vill behålla som sitt. Enligt sambolagen tillhör Annas sparkonto henne enskilt och om de skulle separera ska inte kontots värde delas lika mellan dem.
Enskilda bankonton utgör inte samboegendom, men gemensamma bankonton är att betrakta som sambegendom.
Om Anna vill vara säker på att hennes sparkonto inte delas vid en eventuell separation kan hon upprätta ett samboavtal där de reglerar att Annas sparkonto ska vara hennes enskilda egendom. Det är viktigt att notera att om de använder Annas sparade pengar till gemensamma utgifter kan det påverka fördelningen vid en eventuell separation om de inte har avtalat om annat.
Allt detta är exempel på vanliga situationer som kan uppstå i samboförhållanden. Om ni undrar över just er situation så är ni välkommen att kontakta oss för att få hjälp, tips eller rådgivning om hur ni ska göra.
Andra inlägg
- Förenklad bodelning mellan sambor
- Samboavtal hus - detta gäller 2023
- Vad händer med bostadsrätten efter separation?
- När gäller sambolagen?
- Olika kontantinsatser vid köp av bostad
- Skriva sambovtal själv
- Steg-för-steg-guide för samboavtal online
- Bibehåll en bra relation efter samboförhållandet
- Bohag och separation